Bezpečná Příbram

Podvodný bankéř, policista...

Zpět na rozcestník

Podvodný bankéř - z policejní praxe

Pan Petr obdržel na své telefonní číslo neočekávaný a urgentní hovor od údajného pracovníka Monety Money Bank. Konkrétně se jednalo o bezpečnostního pracovníka, který měl zachytit podezřelou platbu na jeho bankovním účtu. Pracovník se poté začal vyptávat, jestli byla platba provedena skutečně panem Petrem. Pan Petr byl překvapen.

Údajný bezpečnostní pracovník banky ihned řekl, že transakci zablokovali, že je to podvodná transakce a bude tuto informaci předávat svému kolegovi s tím, že se panu Petrovi ještě někdo ozve. Do pěti minut volal jiný muž, který uvedl, že pro jistotu zbylé peníze pojistí. Poradil panu Petrovi, aby si doma do svého notebooku nainstaloval aplikaci AnyDesk a poté se přihlásil do svého internetového bankovnictví. Pan Petr toto učinil i přesto, že netušil, k čemu program AnyDesk slouží. Údajný pracovník banky poté sám prostřednictvím vzdáleného přístupu připravil transakce s tím, že peníze musí rozdělit kvůli pojištění. Poté požádal pana Petra, aby všechny odchozí transakce autorizoval. Pan Petr tak učinil.

Po několika transakcích samotná banka bankovní účet zablokovala, což údajný pracovník banky nečekal a panu Petru dal za úkol do banky zavolat s tím, že potřebuje bankovní účet odblokovat s tím, že musí zaplatit dělníkům. Pan Petr tak opět učinil. Banka poslední transakci po provedeném telefonátu s panem Petrem odblokovala. Po jejím odeslání se na obrazovce notebooku panu Petrovi objevil vzkaz, že se nechal nachytat a peníze už neuvidí. Poté rychle kontaktoval policii ČR.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky