Bezpečná Příbram

Podvodné e-maily, SMS od dopravců

Zpět na rozcestník

„Balíček nemohl být doručen.“ Česko bombardují podvodné SMS

V posledních týdnech se doslova roztrhl pytel s podvodnými SMS zprávami, ve kterých se kyberšmejdi vydávají za zaměstnance České pošty. Jde sice už o starý trik, ale s ohledem na četnost útoků je pravděpodobné, že se podvodníkům stále vyplácí. Pošta se od podobných smishingových zpráv opakovaně distancovala.

„Balíček dorazil do skladu, ale nemohl být doručen z důvodu neúplných údajů o adrese. Prosím potvrďte svou adresu v odkazu,“ stojí v jedné z podvodných zpráv, kterou se podařilo serveru Novinky.cz zachytit. Samotná zpráva ještě nebezpečí nepředstavuje, problematický je odkaz v ní. Ten totiž směřuje na podvodnou webovou stránku imitující vzhledem Českou poštu.

Příjemci zpráv přitom nemusí na první pohled ani poznat, že se nachází na phishingové stránce, neboť mobilní telefony zpravidla nezobrazují adresu ve webovém prohlížeči. Snaží se tak šetřit místo, aby na malých displejích bylo zobrazeno co nejvíce informací. Adresní řádek se zobrazí až při pohybu na stránce směrem nahoru. Aktuálně distribuované podvodné weby jsou přitom poměrně zdařilou kopií oficiálních stránek České pošty. Prostřednictvím podvodné stránky se snaží kybešmejdi vylákat z důvěřivců citlivé osobní informace a v některých případech také peníze.

„Česká pošta opět varuje zákazníky před podvodnou SMS zprávou, která předstírá, že byla odeslána z České pošty. Informuje zákazníka, že z důvodu nesprávné adresy byl jeho balík vrácen do přepravního centra. Má aktualizovat svou adresu, aby zaměstnanci mohli znovu doručovat,“ varovali pracovníci pošty. Nejde přitom o ojedinělé upozornění před podvodnými zprávami. Česká pošta varovala jen za poslední měsíc své uživatele před smishingem již třikrát. „Zákazníci by aktuálně měli věnovat zvýšenou pozornost všem podezřelým SMS zprávám. Česká pošta není autorem těchto podvodných SMS zpráv,“ uzavřeli pracovníci pošty.

Podobné triky zkoušeli kyberzločinci i v minulých letech. „Podvody zaměřené na přepravní společnosti jsou oblíbeným trikem kyberzločinců. V České republice často vidíme různé lokální mutace těchto triků, které se vydávají za zprávy od České pošty a snaží se zmást uživatele,“ varoval Pavel Krejčí, security engineer v Check Pointu.

„Útočníci se často snaží vzbudit emoce a vystresovat uživatele, aby jednal rychle, bez přemýšlení, podcenil rizika a nevěnoval tolik pozornost detailům, včetně jazyka. Při žádostech o platbu se většinou jedná o malé částky, aby se zvýšila šance na zaplacení. S blížící se nákupní sezonou můžeme očekávat, že podobných podvodů bude přibývat,“ podotkl Krejčí s tím, že pokud člověk potřebuje sledovat zásilku, vždy má jít přímo na stránky přepravní společnosti a nikdy neklikat na odkazy v podobných e-mailech a SMS zprávách.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-balicek-nemohl-byt-dorucen-cesko-bombarduji-podvodne-sms-40475671

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky