Bezpečná Příbram

Podvodné e-maily, SMS od bank

Zpět na rozcestník

´E-šmejdi´ dokážou vybrat peníze z platební karty na dálku

Škody až za 357 milionů korun způsobili za první čtvrtletí letošního roku tzv. „e-šmejdi“. Jedná se o podvodníky, kteří se zaměřují na kybernetické útoky. Ty jsou v nižší míře než ve stejném období loňského roku. Průměrná škoda na jednoho klienta klesla na průměrných více než 17 tisíc korun. Vyplývá to z údajů České bankovní asociace.

Nově se také „e-šmejdi“ zaměřují na podvody, které souvisejí s platebními kartami. Pošlou poškozenému podvrženou SMS, která se tváří jako bankovní s tím, že si má klient aktualizovat bankovní aplikaci, nebo je informován, že jeho účet je v ohrožení. V SMS zprávě je odkaz, na kterém si klient má stáhnout novou aplikaci, která se tváří jako originální, jenže ve skutečnosti je podvodná. 

Po stažení aplikace a vyplnění osobních a citlivých údajů, jako je například PIN ke kartě, zavolá údajný pracovník banky. Ten už má všechny údaje k účtu poškozeného a přístup do něj. Informuje, že účet je napadený a k záchraně peněž je zapotřebí přiložit platební kartu k mobilnímu telefonu. V tom okamžiku dojde k přenesení NFC signálu (načtení dat z čipu přiložené karty) do jiného mobilního zařízení, se kterým je další podvodník u bankomatu, ze kterého může vybrat peníze, popisuje Filip Hanzlík, pověřený výkonný ředitel České bankovní asociace.

Zdroj: https://www.podnikatel.cz/aktuality/e-smejdi-dokazou-vybrat-penize-z-platebni-karty-na-dalku/?utm_source=selfpromo&utm_medium=direct&utm_campaign=contentLinkB

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky