Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Falešný Babiš je k nezastavení. Obírá důvěřivce o peníze

Novinky.cz zachytily na sociálních sítích další vlnu podvodných videí, ve kterých předseda hnutí ANO Andrej Babiš vybízí uživatele k investicím. Ve skutečnosti jde ale o deepfake – tedy o podvodné video vytvořené umělou inteligencí. Uživatelé by na něj neměli v žádném případě reagovat.

Podvodné video kolovalo v posledních dnech jako reklama na sociální síti Facebook, kde jej zachytily také Novinky.cz. Na první pohled vypadá jako reportáž zpravodajského serveru iDnes, který s Babišem natočil rozhovor. Falešný předseda hnutí ANO lidem tvrdí, že už při investici pár tisíc korun mohou měsíčně vydělávat statisíce. Nic z toho samozřejmě není pravda a předseda hnutí ANO nemá s tímto falešným projektem nic společného, žádná taková reportáž nebyla na iDnes nikdy publikována.

Pravidelní čtenáři si patrně vzpomenou, že podvody s falešným Babišem ve velkém kolovaly jako reklama na sociálních sítích už zkraje letošního roku. I když videa byla jiná, pohádka o investiční platformě zůstala u nově zachyceného videa stejná jako přes kopírák. Reagovat na tato videa na sociálních sítích, či dokonce investovat jakékoliv peníze, by uživatelé v žádném případě neměli, jde totiž o jednoznačný podvod. Podvodníci se snaží využít důvěry, kterou Babiš u svých voličů má.

Podvodná videa, která Novinky.cz zachytily, vypadají poměrně zdařile. Jde o deepfake, kdy hlas i postavu Babiše vytvořila umělá inteligence (AI). Hlas a intonace se skutečně podobají předsedovi hnutí ANO stejně jako gestikulující postava na videu. Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout, že občas hlas nesedí s mimikou tváře během hovoru. I tak jde o jeden z nejzdařilejších podvodů, které se v poslední době objevily na sítích.

Podvodníci navíc častěji zobrazují tato podvodná videa prostřednictvím reklamy na mobilních telefonech. Snaží se využít toho, že obrazovka smartphonu je menší, tím pádem si na ní uživatelé drobných chyb nevšimnou tak snadno jako na velkém displeji u stolního počítače či notebooku.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-falesny-babis-je-k-nezastaveni-obira-duverivce-o-penize-40474092

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky