Bezpečná Příbram

Romance Scam, dědictví, výhry

Zpět na rozcestník

Falešný e-mail s výhrou - z policejní praxe

Pan Jan při kontrole své e-mailové pošty nalez doručený e-mail, který ho informoval o výhře, resp. kompenzaci za epidemii COVID. E-mail zněl takto: „Cena kompenzacni loterie WHO - 23/9327104/MMF COVID-19 Byli jsme povereni WHO/MMF vyplatit vám kompenzacive výši 2.500.000 eur. Pokud je tento e-mail stále aktivní, kontaktujte…“ Pan Jan na tento e-mail odpověděl a dotazoval se, čeho se tento e-mail týká. Přišla mu odpověď ve znění: "Ahoj náš dar ve výši 2.5 milionu Euro pro vás nemusí být příliš velký, ale věříme, že je ještě dlouhá cesta ke zlepšení vaší životní úrovně." V e-mailu se poté dočítá, že vyhrál dar jako náhodný člověk.

Poté, co pan Jan zaslal na e-mail své telefonní číslo, ozvala se mu žena prostřednictvím aplikace WhatsApp. Následovala komunikace, ve které žena přesvědčila pana Jana, aby jí zaslal ofocené doklady, a aby si založil účet u zahraniční banky. Poté na tomto účtu viděl zmíněnou částku ve výši 2,5 milionu EUR, a pokud je chtěl vybrat, musel zaplatit poplatky. Pan Jan tak učinil a po zaplacení prvního poplatku byl vyžadován další a další až nakonec zaslal „podvodníkům“ přes jeden milion korun. Do současné doby své peněžní prostředky neviděl.

Pan Jan mohl svou situaci zvrátit již na začátku, jelikož odesílatel e-mailu byl tenreyrosilvana45@outlook.com, což neodpovídá žádné mezinárodní organizaci. Navíc mohl prostřednictvím internetu a vyhledávání zjistit, že mezinárodní organizace WHO žádnou loterii či dar nenabízí.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky