Bezpečná Příbram

Podvodné reklamy - ČEZ, MND...

Zpět na rozcestník

Kliknutí za 2,5 milionu korun. Muž uvěřil podvodné reklamě na internetu

Chtěl zhodnotit peníze prostřednictvím nákupu akcií známé společnosti. Kvůli podvodníkovi ale přišel o více než dva miliony korun. Další případ podvodníků, kteří útočí na osoby pod legendou „výhodného zhodnocení peněz“ řeší kolínští kriminalisté.

„Hlavním cílem podvodníků je získat vzdálený přístup do vašeho mobilu či počítače a přeposlat si co nejvíce peněz. Začíná to tím, že podvodník umístí na internet nebo na sociální sítě velice lákavou reklamu slibující zisk z vašich investovaných finančních prostředků. Důležité je poznamenat, že pachatelé využívají pro větší důvěryhodnost do svých reklam známé osobnosti či společnosti,“ předeslala policejní mluvčí Michaela Richterová s tím, že podvodníci využívají profesionálně vypadající investiční platformy, tudíž vše vypadá natolik důvěryhodně, že se pachatelům daří okrást nesmírně velký počet lidí.

Jedním z nich je nyní 46letý muž, který objevil na jedné ze sociálních sítí reklamu s nabídkou možnosti zhodnocení peněz prostřednictvím nákupu akcií známé společnosti. Stránku otevřel a zaregistroval se. Hned se mu ozval muž vydávající se za zástupce společnosti a nabídl mu, že mu pomůže a poradí, jak se vším začít.

Po prvotní komunikaci s neznámým mužem dobrovolně uhradil za domnělý nákup akcií skoro šest tisíc korun. Další den se poškozenému opět ozval stejný muž s tím, že pro obchodování je potřeba mít větší částku, kterou mu ale jejich investiční společnost půjčí. Za tímto účelem ho rádoby zástupce společnosti navedl k dalším krokům a vysvětlil mu veškeré podmínky, co vše je potřeba udělat pro to, aby mohl hned po registraci vydělávat.

„Poškozený muž se vším souhlasil a na základě „rad“ neznámého muže si nainstaloval do mobilního telefonu aplikaci AnyDesk, která slouží k umožnění vzdáleného přístupu do konkrétního zařízení,“ pokračovala mluvčí policie.

Poškozený pak přes klíč k internetovému bankovnictví potvrdil, v domnění, že se jedná o potvrzení avizovaných půjček, o kterých hovořil neznámý muž, několik transakcí. Poté v mobilním internetovém bankovnictví zjistil, že mu ze dvou účtů odešlo dohromady dvacet plateb v celkové výši dosahující téměř 2,5 milionu korun.

Zdroj: https://kolinsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/chtel-zhodnotit-penize-vyhodnym-nakupem-akcii-prisel-o-vice-nez-dva-miliony-2022.html

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky