Bezpečná Příbram

Investiční podvody (kryptoměny, akcie)

Zpět na rozcestník

Kyberšmejdi připravili muže ze Šumperska o miliony, teď je bude muset splácet

V noční můru se proměnila vidina výhodného investování na burze, která zlákala čtyřiašedesátiletého muže z Šumperska. Narazil na podvodníky, kteří jej připravili o více než dva miliony korun. Většinu bude přitom muž muset splácet. Novinky o případu ve čtvrtek informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Muže letos v červnu zaujala reklama na výhodné zhodnocení peněz formou investování finančních prostředků na burze. Projevil zájem a následně jej postupně kontaktovali údajní pracovníci finanční společnosti.

„Muž si od nich vyslechl princip investování a začal posílat peníze. Nejprve v polovině července investoval 100 tisíc korun. Potom na počátku srpna poslal dalších 150 tisíc korun,“ uvedl mluvčí.

Na radu poradce si muž stáhl do počítače a mobilního telefonu dva programy pro vzdálený přístup AnyDesk a RustDesk. Rovněž poslal záhadnému poradci kopii občanského a řidičského průkazu, platový výměr i výplatní pásky.

„Poradce vzbudil u muže důvěru. Na jeho radu si vyřídil v bance úvěr na 800 tisíc korun. Peníze pak přeposlal na účty, které mu poradce uvedl. Podvodník si pak bez jeho vědomí na počátku září vzal úvěr v další bance na částku 600 tisíc korun a k tomu i úvěr u nebankovní společnosti ve výši 500 tisíc korun,“ konstatoval Hejtman.

To se poškozený muž dozvěděl o pár dní později, když byl kontaktován finančními společnostmi. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení mimo jiné pro podezření ze spáchání zločinu podvodu,“ podotkl mluvčí.

Pachateli hrozí v případě dopadení trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-kybersmejdi-pripravili-muze-ze-sumperska-o-miliony-ted-je-bude-muset-splacet-40487750

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky