Bezpečná Příbram

Podvodné reklamy - ČEZ, MND...

Zpět na rozcestník

Na instagramu se objevuje podvodná reklama společnosti ČEZ

Podle reklamy si stačí koupit 5 akcií po 1 100 Kč a můžeme vydělat 99 000 Kč za týden. Po kliknutí jsme přesměrování na stránku, která vypadá jako zpravodajský článek na populárním serveru Aktuálně.cz popisující, že prezident Miloš Zeman právě podepsal návrh zákona, který dává každému občanovi vydělat na dividendách této energetické společnosti. Celá komunikace zneužívá loga a symboly známých značek, ať již se jedná o ČEZ, zpravodajský server Aktuálně.cz, Českou tiskovou kancelář (ČTK) nebo českou vládu. O tom, že se jedná o podvodné stránky, se však každý může snadno přesvědčit při kontrole adresy v prohlížeči.

Vidina snadného výdělku zvláště v době rostoucích cen energií však může být pro mnoho lidí lákavá. Ve skutečnosti se přes několik relativně důvěryhodně vypadajících stránek dostanete až na platební bránu, jejímž skutečným účelem je zneužití vaší karty a neoprávněné odčerpání peněz z účtu. V případě, že do rozhraní na stránce vyvedené v barvách ČEZ zadáte osobní údaje, za několik minut Vás kontaktuje poradce, který se Vás snaží přesvědčit k registraci a prvnímu vkladu na jejich platformu. Jak jsme měli možnost sami poznat, jedná se o živého člověka, kterému nedělá problém se s Vámi dvacet minut bavit a postupně se Vás snažit přesvědčit, abyste údaje do platební brány zadal. Investovat (v daném případě nenávratně odepsat) je přitom nutné alespoň 400 €. Pokud řeknete, že Vám ještě nebylo 30 let, částka je ještě vyšší. Investiční specialista se během hovoru ohání čísly a analýzami od světoznámých bank, kdy nabízí zejm. investice do bitconů. Hovory od podvodníků jsou zároveň vedeny z českých čísel běžných lidí, kteří s podvodníky nemají nic společného.

Podvodné reklamy lákající na investice se v Čechách objevují již několik let. Před dvěma lety jsme např. takto varovali před inzeráty zneužívající jméno fotbalisty Pavla Nedvěda. Nyní se však zdá, že útočníci své techniky vylepšili a snaží se vypadat ještě více důvěryhodněji. Podle odhadů podvodníci těmito a obdobnými investičními podvody připravili Čechy jen v loňském roce o více než 1,5 miliardy. Letos se podvodníkům podařilo obrat naše spoluobčany o stejnou částku za necelých 6 měsíců. Před tím, než zadáte někam číslo karty či se zaregistrujete, se proto vyplatí být obezřetný. Obzvlášť, pokud se jedná o „výhodnou“ investici!

Zdroj: https://www.vimkamklikam.cz/nakupy-a-platby/podvodnici-lovi-na-instagramu-zneuzivaji-pritom-cez-i-aktualne-cz

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky