Bezpečná Příbram

Investiční podvody (kryptoměny, akcie)

Zpět na rozcestník

Podvodná investice - z policejní praxe

Panu Václavovi volal na jeho telefonní číslo muž, který se představil jako Michal. Sdělil mu, že pracuje pro investiční společnost. Dále mu řekl, že v minulosti investoval nějaké peníze do kryptoměn a ty se mu teď zhodnotili na částku téměř 10.000 dolarů a ptal se pana Václava, jak s nimi chce naložit. Pan Václav si na investici matně vzpomněl a řekl, že by chtěl peníze vybrat. V tu chvíli ho Michal požádal, aby si do svého zařízení (notebook, mobilní telefon) nainstaloval aplikaci Supremo (pozn. Aplikace pro vzdálený přístup). Pan Václav tak učinil a důležité informace předal panu Michalovi.

Dále pana Václava přesvědčil, aby si vzal úvěr, který je nezbytný pro převod té jeho vydělané částky. Dále požadoval nainstalování aplikace Kucoin, což pan Václav též učinil. Neznámý pachatel získal důvěru a naváděl pana Václava ke krokům, které ho v konečném důsledku připravili o více než milion korun.

Pan Václav si na popud pachatele založil i několik tuzemských bankovních účtů, ze kterých přeposílal své peněžní prostředky na jiné bankovní účty. Další peněžní prostředky si pachatel zasílal sám prostřednictvím vzdáleného přístupu. Pan Václav poskytl i kopie svých dokladů, a tak je možné, že si pachatel na jeho jméno a doklady založil účty nebankovní v jiných zemích, než je Česká republika.

Po několika týdnech pan Václav zjistil, že se jedná o podvod a přestal s pachatelem komunikovat. Neznalostí aplikací, které instaloval do svého zařízení a důvěře cizímu člověku tak své peněžní prostředky pan Václav nikdy neuvidí.

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky