Bezpečná Příbram

Reverzní inzertní podvody

Zpět na rozcestník

Podvodníci na Bazoši přitvrzují: máme ukázku nových zákeřných triků

Množství podvodníků reagujících na vaše zprávy je vesměs stejné, jejich postupy jsou však mnohem zákeřnější a viditelně sofistikovanější. Dokazuje to jediné – šmejdi sledují, jak na ně média upozorňují a snaží se tomu přizpůsobit.

Inzertní portál Bazoš.cz je velmi oblíbený pro prodej prakticky jakéhokoliv zboží: může jít o auto, elektroniku, oblečení, nebo hudební nástroje. Podvodníkům je totiž úplně jedno, snaží se vás dostat do pasti, kdy nabídnou, že si pro zboží pošlou kurýra, peníze zaplatí rovnou a vy si je „vyzvednete“ přihlášením do internetového bankovnictví. Jde ale pouze o jeden z podvodů – ten, před kterým jsme informovali v minulosti, tedy že po vás chtějí zaplatit nízkou částku za poštovné, ale pak vám seberou údaje k platební kartě, zůstává i nyní.

Nový, výše zmíněný typ podvodu, nás však zaujal svou precizností a zákeřností, kterou se odlišuje od těch předchozích. Na inzerát nám odepsal uživatel s českým telefonním číslem, viditelně žena, kontaktovala nás na platformě WhatsApp. Nepožadovala slevu, což je první mírné upozornění, že může jít o podvod. Okamžitě požadovala poslání přes GLS, uvedla totiž, že je z Vlašimi, a tak nemá pro osobní schůzku čas. Když jsme kontrovali s tím, že využijeme raději služeb Zásilkovny, odmítla, že umí pouze GLS. Nicméně po stránce spisovné češtiny a gramatiky byl podvod takřka „neprokouknutelný“.

Legrační a děsivé zároveň to začalo být ve chvíli, kdy zničehonic podvodník na druhé straně napsal tuto zprávu: „Teď mi často chodí zprávy od podvodniků a já se bojím, protože jsem jim kdysi naletěla. Potřebuji váš e-mail a číslo, na které vám zavolá kurýr.“

Jak je patrné, podvodníci zneužívají mediálního pokrytí, které před nimi varuje, aby získali důvěru své oběti. „Podvodník by přece nepsal, že ho podvedli“, řeknete si. Pokud s domluvenou dopravou souhlasíte, přijde vám na e-mail webová stránka, která napodobuje web GLS.

Více zde: https://www.chip.cz/podvodnici-na-bazosi-pritvrzuji-mame-ukazku-novych-zakernych-triku

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky