Bezpečná Příbram

Podvodný bankéř, policista...

Zpět na rozcestník

Podvodný ´bankéř´ - z policejní praxe

Během odpoledne zavolal 42 leté ženě z telefonního čísla tvářícího se jako telefonní číslo Raiffeisenbank neznámý muž, který přes plynulou češtinu hovořil s arabským přízvukem. Ženě sdělil, že se někdo pokusil vybrat z jejího bankovního účtu u Raiffeisenbank 3krát 8.800,- Kč. Sdělil jí, že po telefonu sepíšou krátký protokol pro Policii ČR a poté jí předal svého kolegu. Mimo jiné chtěl vědět, v jakých obchodech nejčastěji nakupuje. Druhý muž jí sdělil, že vytvoří druhý bankovní účet, kam převede její peněžní prostředky, ale to bude trvat dlouho s tím, že o ně může přijít, nebo ji sdělí již existující bankovní účet, kam peněžní prostředky převede rovnou. Proto ji sdělil číslo bankovního účtu, avšak vedený nikoli u Raiffeisenbanky, ale u České spořitelny. Žena veškeré své peněžní prostředky převedla na bankovní účet, který jí byl nadiktován. Na tento bankovní účet žena převedla veškeré peněžní prostředky i ze svých spořících účtů a to v několika platbách. Poté jí byl přepojen další „kolega“, který ji sdělil, že si někdo na ni chtěl vzít úvěr s tím, že úvěr je třeba dokončit, aby o peníze nepřišla. Žena proto potvrdila ve své aplikaci RB klíče transakci, čímž si úvěr ve skutečnosti sjednala a poté takto získané peněžní prostředky od banky opět zaslala na nadiktovaný bankovní účet. Poté byl hovor ze strany neznámého muže ukončen. Žena po chvíli zavolala na infolinku Raiffeisenbanky a zde zjistila, že se stala obětí podvodu. Žena takto přišla o peněžní prostředky ve výši přes půl milionu korun.

Podvodník tak využil časové tísně a neznalosti ženy. Ta ve strachu ze ztráty peněz udělala přesně to, co podvodník požadoval.

Pozn.: Banky nikdy nevolají klientům a nepožadují přeposlání peněžních prostředků jinam. Banky při podezření na podvod bankovní účty nejprve "zablokují" a poté informují telefonicky majitele. Pracovníci bank nikdy po telefonu nepožadují autorizaci jakýchkoli plateb. 

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky