Bezpečná Příbram

Podvodné e-maily, SMS od bank

Zpět na rozcestník

Přišel vám dopis z banky? Pozor, může jít o další typ podvodu

Phishingových podvodů je spousta a nedochází k nim jen na internetu. Nyní se podvodníci snaží získat data prostřednictvím dopisu zaslaného poštou.

V Německu Státní úřad pro vyšetřování trestné činnosti Dolního Saska nedávno varoval před pokusy o phishing prostřednictvím pošty v podobě falešných dopisů, které údajně pocházejí z jejich bank. Některé z těchto podvodných dopisů vypadají překvapivě podobně jako skutečné a některé dokonce obsahují osobní údaje. Jsou doplněny oficiálními logy a budí dojem, že jsou pravé. Zatím známé případy napodobují oficiální poštu z Commerzbank a Deutsche Bank, ale napodobit lze jakoukoli banku – a to po celém světě. Zde je popis toho, na co byste si měli dát pozor. Phishingový dopis vás informuje o „důležité záležitosti týkající se [vašeho] účtu“, která se může týkat čehokoli od aktualizace vašich údajů až po děsivá varování nebo hrozby, které vzbuzují paniku.

Ke každému dopisu je přiložen kód QR a vy jste vyzváni, abyste jej naskenovali, pokud chcete pokročit v řešení. Pokud však kód naskenujete, ocitnete se na falešné webové stránce, která vypadá jako skutečná webová stránka – a pokud na ní zadáte své údaje, například přihlašovací údaje, pak vaše údaje skončí v rukou hackerů a podvodníků, kteří vám phishingový dopis poslali.

Německé úřady doporučují být obzvláště opatrní a podezřívaví vůči nečekaným dopisům. V případě pochybností zavolejte do své banky a překontrolujte, zda je dopis legitimní. Nikdy neskenujte nevyžádané QR kódy od kohokoli, aniž byste si ověřili, že je důvěryhodný. Při skenování QR kódů deaktivujte v telefonu všechny možnosti „okamžitého otevření odkazů“.

Zdroj: https://www.podnikatel.cz/aktuality/prisel-vam-dopis-z-banky-pozor-muze-jit-o-dalsi-typ-podvodu/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Další články:

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky