Bezpečná Příbram

Podvody využívající celebrity

Zpět na rozcestník

Zkoušejí to přes Prachaře a Krause. Takhle důvěřivce oškubou

Hned několik čtenářů se na Novinky.cz v posledních dnech obrátilo s varováním, že falešní novináři opětovně zneužívají vzhled a logo našeho zpravodajského serveru. Stejně jako v uplynulých měsících a letech si kyberšmejdi hrají na novináře. Zneužívají přitom herce Jakuba Prachaře i moderátora Jana Krause. Podvodný článek s titulkem „Jakub Prachař vyhlašuje válku bankám díky tajným investicím, které ohromují odborníky“ nyní koluje převážně jako reklama na sociálních sítích.

„Během živého vysílání s Jakub Prachařem se stal skandál, když tento muž omylem odhalil své tajemství. Mnoho lidí si všimlo Jakuba prohlášení a začalo posílat zprávy v průběhu vysílání. Program byl ale přerušen telefonátem z Národní banky, která požaduje, aby byl investiční program ihned ukončen,“ tvrdí kyberšmejdi v podvodném článku. Prostřednictvím něj se snaží napálit důvěřivce, kterým tvrdí, že mají jednu z posledních možností, jak výhodně investovat do kryptoměn prostřednictvím platformy Bitcoin UP. Samozřejmě jde o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to nicméně poměrně propracovaný.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po nich v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí je přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky. Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Server Novinky.cz, Prachař ani Kraus samozřejmě s podvodným webem nemají vůbec nic společného. Právě postavu známého moderátora zneužívají kyberšmejdi poměrně často, koncem minulého roku koloval internetem falešný článek, který pojednával o tom, že kariéra Jana Krause visí na vlásku. Až když se důvěřivci nechali zlákat fotkou slavného moderátora, naservírovali jim podvodníci zaručené investiční rady.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-bezpecnost-zkousi-to-pres-prachare-a-krause-takhle-podvodnici-vytahnou-z-duverivcu-penize-40485325

Aktuální téma

Policie přijímá do svých řad nové kolegy

Policie ČR neustále hledá nové kolegy na volná služební místa. Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun.

zobrazit více

Rychlý kontakt

Policie České republiky
Obvodní oddělení Příbram
Žežická 498, 261 23
Příbram V - Zdaboř

Tísňové volání:
158
Státní linka:
974 879 760

Městská policie Příbram
nám. T.G.M. čp. 121, 261 01
Příbram I

Tísňové volání:
156
Státní linka:
318 624 245

více kontaktů kontakt na střážníky